Fontos tudnivalók

Digitális hőmérő keltetőgépekhez

Kiegészítő keltetőgép termékek

7 300 Ft

Szállítási költség 3 300 Ft
Modell Digitális hőmérő

Leírás

Mivel a hőmérséklet a keltetés minőségét meghatározó legfontosabb tényező, így érthető, hogy a keltetőtér hőmérséklete és a hőeloszlás egyenletessége döntően meghatározza a keltetőgép minőségét és a keltetés sikerességét.

Nyílván az az érdekes, hogy mi van a tojásoknál, ezért a mérőcsúcsot a tojások közelébe kell tolni és ott kell mérni.
A lázmérő pontossága megfelelő, de a mérőszár rövidsége és a higanyszál felakadása miatt nehézkessé válik a mérés, ezért a keltetőgépekhez használt digitális hőmérők speciális kialakításúak.Tizedfokos pontosságú mérésre vannak kalibrálva.

Mérés

Amennyiben látszólag hibátlanul működő gép esetén is gyengék a kelési eredmények, vagy egyáltalán nem is kelnek ki, gyanús, hogy hőmérséklet hiba lehet.

Ellenőrző hőmérővel, vagy lázmérővel ellenőrizzük le a gép hőmérsékletét:
A háztáji keltetőgépeknél a kémlelő ablak melletti nagyobb átmérőjű furaton keresztül tudjuk az ellenőrző hőmérővel a keltető-tér hőmérsékletét mérni. A hőmérőcsúcs a tojások tetejéig érjen le, várjunk 15-20 percet, majd olvassuk le a hőmérsékletet. (Bent is maradhat a hőmérő.)
Általános szabály, hogy várjuk meg, hogy a hőmérséklet beálljon, a hőlengések kisimuljanak, csak ezután értéklejük a mérést!

(Az ablak melletti nagyobb átmérőjű furaton keresztül lázmérővel is ellenőrizhetjük a hőmérsékletet. Mivel a lázmérő beméri a maximumot, és a hőmérséklet csökkenésre ezután már nem reagál, ezzel megnehezíti a pontos mérést. A gép kinyitása után biztos, hogy lesz hőlengés, ami ugyan majd később lecsillapodik, de a lázmérő ezt már nem tudja jelezni, mert felakad a maximumon. Ezért a lázmérővel csak úgy szabad mérni, hogy egyensúlyba beállt gépnél kívülről dugjuk be a lerázott lázmérőt! A lázmérőt nyomjuk be a keltető-térbe, amennyire csak tudjuk, lehetőleg közel a tojások fölött mérjünk, felfűtött, beállt hőmérsékletű gépnél. Tizenöt, húsz perc múlva húzzuk ki a lázmérőt és olvassuk le a hőmérsékletet.)

Hőmérő hibák

A hőmérő nem működik: valószínűleg lemerűlt az elem.

A hőmérő pontosságának ellenőrzése (mérés előtt végezzük el).
Tegyük a hőmérő mérőrészét kb. 36-40 oC közötti vízbe, tegyünk bele egy lázmérőt is, a higanyzsák és a mérőrész egymás mellett legyenek. Természetesen ugyanazt az értéket kell mutatniuk. Ha a hőmérőnk néhány tized C foknál többet “csal”, ne használjuk!
A hőmérőre csak szállítási garancia vonatkozik, így azt az átvételekor azonnal ellenőrizzük le!

Hasonló termékek