Fontos tudnivalók

Digitális hőmérő keltetőgépekhez

Kiegészítő keltetőgép termékek

6 300 €

náklady dopravy 3 000 €

popisy

Nyílván az az érdekes, hogy mi van a tojásoknál, ezért a mérőcsúcsot a tojások közelébe kell tolni és ott kell mérni.

A lázmérő pontossága megfelelő, de a mérőszár rövidsége és a higanyszál felakadása miatt nehézkessé válik a mérés, ezért a keltetőgépekhez használt hőmérők speciális kialakításúak.

A higanyos hőmérők gyártását megtiltották, a gyártás megszünt, nincs további utánpótlás.

Jó megoldás a digitális állat lázmérők használata, mi is ezeket forgalmazzuk, ajánljuk.

14cm hosszúságú mérőszáruk van és a mérőszárra merőlegesen kialakítva a kijelző.

Tizedfokos pontosságú mérésre vannak kalibrálva. 32-42 Cfok tartományban mérnek, a nyomógomb megnyomása után a LO felirat után jelenik meg, a mérőcsúcsnál mért érték.

Mérés

Amennyiben látszólag hibátlanul működő gép esetén is gyengék a kelési eredmények, vagy egyáltalán nem is kelnek ki, gyanús, hogy hőmérséklet hiba lehet.

Ellenőrző hőmérővel, vagy lázmérővel ellenőrizzük le a gép hőmérsékletét:

A háztáji keltetőgépeknél a kémlelő ablak melletti kisebb átmérőjű furaton keresztül tudjuk az ellenőrző hőmérővel a keltető-tér hőmérsékletét mérni. A mérőcsúcs a tojások tetejéig érjen le, várjunk 15-20 percet, majd olvassuk le a hőmérsékletet. (Bent is maradhat a hőmérő.)

Általános szabály, hogy várjuk meg, hogy a hőmérséklet beálljon, a hőlengések kisimuljanak, csak ezután értéklejük a mérést!

 (A másik, a nagyobb átmérőjű furaton keresztül lázmérővel is ellenőrizhetjük a hőmérsékletet. Mivel a lázmérő beméri a maximumot, és a hőmérséklet csökkenésre ezután már nem reagál, ezzel megnehezíti a pontos mérést. A gép kinyitása után biztos, hogy lesz hőlengés, ami ugyan majd később lecsillapodik, de a lázmérő ezt már nem tudja jelezni, mert felakad a maximumon. Ezért a lázmérővel csak úgy szabad mérni, hogy egyensúlyba beállt gépnél kívülről dugjuk be a lerázott lázmérőt! A lázmérőt nyomjuk be a keltető-térbe, amennyire csak tudjuk, lehetőleg közel a tojások fölött mérjünk, felfűtött, beállt hőmérsékletű gépnél. Tizenöt, húsz perc múlva húzzuk ki a lázmérőt és olvassuk le a hőmérsékletet.)

Hőmérő hibák

A hőmérő pontosságának ellenőrzése (mérés előtt végezzük el).

Tegyük a hőmérő mérőszárát kb. 36-40 oC közötti vízbe, tegyünk bele egy lázmérőt is, a mérőcsúcsok egymás mellett legyenek. Természetesen ugyanazt az értéket kell mutatniuk. Ha a hőmérőnk néhány tized C foknál többet "csal", ne használjuk!

A hőmérőre csak szállítási garancia vonatkozik, így azt az átvételekor azonnal ellenőrizzük le az előző pont szerint.

podobné výrobky